Zonnepanelen op BEGE 900OK

Vrije tijd en verplichtingen gaan maar zelden samen. De verplichting om na anderhalve dag varen weer een haven op te zoeken voor walstroom was dan ook altijd aanwezig.

In de watersportwereld gingen er steeds meer verhalen rond over zonnepanelen, de voordelen maar ook het (minder mooie) aanzicht.

Deze winter hebben wij dan ook twee zonnepanelen aangeschaft en bevestigd op onze BEGE 900OK. Het gaat hier dan om 150 Watt per paneel met de grootte van 146 x 68 centimeter. Beide panelen zijn apart verbonden met een Victron MPPT75/15 (levert 30% meer energie in de accu) en vervolgens met hun eigen Victron 160Ah accu. Op de eerste accu staat een Waeco koelkast 80 liter. Het andere paneel is voor de lichtaccu die de omvormer, tv,waterpomp, verlichting en dergelijke verzorgt. De kabel van de zonnepanelen naar de accu's is een Twinflex 6mm2. Om geen schade aan de verf op het dak te krijgen liggen de panelen op twee hoekprofielen.


Van reling naar teling op de kajuit liggen de roestvrijstalen (316) op maat gemaakt hoekprofielen die precies boven het dak zweven. aan het einde van de reling (achterkant) van de kajuit

Van reling naar reling op de kajuit liggen de roestvrij stalen (316) op maat gemaakte hoekprofielen die precies boven het dak zweven. Aan het einde van de reling (achterkant) van de kajuit is op het dak een roestvrijstalen  bakje" bevestigd. Hier komen de kabels van de zonnepanelen samen en dient tevens als doorvoer naar de binnenzijde van de kajuit. Tussen de zonnepanelen zit 20 cm ruimte waar het roestvrijstalen (316) "bakje" als het ware zit verschuild. De kabels komen binnen aan de achterzijde van de kajuit door een luikje in het plafond. Dit is ter hoogte van het stuk wand tussen het achterraam en de deur. Hier is een houten koof geplaatst tegen de bestaande houten balk waar de kabels doorheen lopen via de bank naar het motorruim.

Vanaf de zijkant van de boot zijn de panelen weinig in het zicht. Vanaf de voorkant zie je alleen een glimmend hoekprofiel waar de panelen achter schuilen. Doordat de panelen een aantal centimeters vanaf de reling af gehouden zijn is er ook geen hinder bij het vasthouden als je naar voren loopt.

Nu zijn ze de eerste weken actief op de boot en hebben we er veel plezier van! In een boot blijf je altijd investeren of die nu oud of nieuw is. Maar denk je daar 's avonds nog aan met een gekoeld drankje, een mooie film op tv, liggend met de boot aan een weilandje.

Dank u zon.

Voor meer informatie mag er altijd contact opgenomen worden.

Berry & Greet Berends

Omega - Ede

 

 

 

Afdrukken E-mail